• # hashtaggebruik

  Hashtaggebruik op social media, waar ga jij de fout in?

  Je ziet ze wel op social media, de hashtags. Maar wat zijn ze, waar gebruik je ze en waar ga jij de fout in bij gebruik? Hashtags zijn op ieder social media platform in te zetten, maar eigenlijk gebruik je ze alleen op Twitter of op Instagram.

  3 belangrijke tips!

  1. Gebruik ze zelden of nóóit op Facebook, tenzij het echt niet anders gezegd kan worden zoals #tbt* etc. of wanneer je iets met humor aanduidt. Zo postte mijn Belgische vriendin een gerecht 'gegratineerde hespenrolletje met witloof à la Sana'. Dit was mijn reactie: 'Ik zit al de hele dag achter m'n pc, mijn ogen zijn rood doorlopen en oververmoeid. Ik zie jouw post en lees toch écht gegratineerde hersenrolletjes.... #Tijdomtestoppenmetwerkeneneengoedglaswijntepakken!'
  2. Het gebruik van hashtags op Pinterest is een absolute ‘no go’ en wordt gezien als spam, don’t go there!
  3. Als je ze gebruikt op Twitter, dan hooguit 2 tot 3 hashtags per tweet.

  Vind je het gebruik van hashtags verwarrend? Lees hier verder hoe ik je help om het ‘hashtag mysterie’ te ontrafelen.  

  Hashtags worden het meest gebruikt op Instagram.

  Denk anders! Zie hashtags als categorieën. Als je de # vóór een woord plaatst, dan verandert dat woord in een tag dat ervoor zorgt dat jouw foto of bericht gezien wordt binnen de verschillende categorieën.

  Voorbeeld: Je hebt 10 Instagram volgers en je post een foto van je nieuwe puppy. Het is zeer waarschijnlijk dat alle 10 volgers je foto onder ogen krijgen.  Maak je ervan #puppy, #instadog of #dogsofinstagram, dan wordt het ineens mogelijk dat je foto door miljoenen mensen gezien wordt.

  Als ondernemer vergroot je hiermee je kansen door hashtags in te gaan zetten zodat je een veel groter publiek bereikt.

  Maar hoe weet je nou welke hashtags je moet gebruiken bij je foto? Kijk eens rond op Instagram, wat gebruiken je concurrenten, welke hashtags werken voor hen?

  Vraag jezelf af als je een foto plaatst:

  1. Wie ziet deze foto? Is je foto bijvoorbeeld relevant voor jonge ouders? probeer #jongeouders.
  2. Wil je je richten op een specifieke regio? Probeer #tgooi of #friesland.
  3. Is er in jouw branche een hashtag die binnen een community gebruikt wordt? Denk aan #groenethee. Ikzelf ben gek op #ondernemen #zzp of #virtueelassistent.

  Wat zijn de belangrijkste kenmerken van je foto? Onthoud dan dat hashtagging niets meer is dan het indelen in categorieën van je foto. Wat zijn de zoektermen die bij je foto horen. Heb je een foto van een mooie vaas met bloemen, probeer dan #bloemen #flora of #kleurrijk. Landschapsfoto? Probeer #buitenleven, #natuur of #landschap.

  Ik ga ervan uit dat je hiermee verder geholpen bent in het juiste gebruik van de #.

  Ken jij ondernemers die moeite hebben met hun zichtbaarheid op social media? Of dat ze hun bedrijf op de juiste manier willen inzetten op Facebookmarketing? Je weet het, sharing is caring en zo helpen we elkaar!

   

  Monique 

  *TBT, of Throwback Thursday, is a hele populaire hashtag op Instagram. De hashtag TBT wordt veelal op donderdag (Thursday) gebruikt wanneer gebruikers foto’s uploaden van gebeurtenissen die zich in het verleden hebben afgespeeld. Een typische #TBT kan zijn van een verjaardagsfeestje, een vakantie, een babyfoto etc. Throwback Thursday is momenteel een van de meest populaire foto’s op Instagram.

Your SEO optimized title page contents